Také máte rádi arašídy? Arašídy jsou u nás hojně konzumovány, ale je nutno podotknout, že arašídy nejsou pravé oříšky. Arašídy nerostou na keři ani stromě. Jsou plodem podzemnice olejné a lusk se vyvíjí v zemi. Tato rostlinka pochází z Jižní Ameriky a byla zde vyšlechtěna před 6 tisíci lety. Arašídům se také říká burské oříšky, ale teď už víte, že jde o klamavý název. I když arašídy nejsou ořechy, nutričně na tom nejsou vůbec špatně. Arašídy jsou oproti jiným ořechům méně tučné, ale zato obsahují hodně bílkovin. Také v nich najdeme vitamíny skupiny B a antioxidanty, které bojují proti zánětům, degeneracím nervové soustavy a pomáhají v léčbě některých typů rakoviny. Z minerálů v arašídech najdeme především fosfor a draslík a obsažený fytoestrol vám pomůže blokovat škodlivý LDL cholesterol v potravě. V arašídech je obsažen také koenzym Q10, který bojuje proti viditelným známkám stárnutí a prospívá vašemu srdci.
Arašídy čítají široké spektrum využití. Velice oblíbená jsou arašídová másla, která jsou doslova nabitá bílkovinami. Pokud jste příznivcem RAW stravování, arašídy u vás jistě najdou využití. Můžete si z nich vyrobit různé nepečené dezerty a RAW tyčinky. Bílkoviny vás totiž zasytí na delší dobu. Dezerty můžete vyrábět i pečené. Arašídy se skvěle hodí k čokoládovým nebo karamelovým dezertům. Arašídy využijete také při vaření. Hojně se využívají v mexické, asijské i africké kuchyni. Kung-pao nebo kari by bez arašídů vůbec nemohlo existovat. V neposlední řadě používejte arašídy do snídaňových cereálií anebo je konzumujte jen tak. Doporučuje se maximálně jedna hrst denně.
Nejlepší je, konzumovat arašídy v přírodní formě. Často je však pojídáme jako slanou nebo sladkou pochutinu při oslavách. Pokud máte rádi čokoládu, určitě vám zachutnají arašídy v čokoládě https://www.vesela-veverka.cz/arasidy/. K vínu se zase budou hodit arašídy pražené solené nebo nesolené, uzené nebo v těstíčku.